Концертна афіша

всі концерти

Новини, події

Увага!!!

КОНЦЕРТ ЛАУРЕАТІВ: «ЗІРКИ, ЗАПАЛЕНІ ГЕНІЄМ»

Одеська філармонія ніколи не потребувала особливої реклами, і на це були свої причини. Старовинний заклад вже не один десяток років продовжує приносити радість одеситам неординарними концертами, різноманітними програмами і високим професіоналізмом музикантів, здатних задовольнити навіть найвимогливішого слухача. Відвідування філармонії – завжди свято, завжди ледве помітний дух старовинного, можливо, навіть загадкового таїнства. Такій чарівній і незвичній атмосфері сприяє як сама архітектура та інтер'єр, деякий затишок, що характерний для багатьох старих театрів, так і музика.

Одними з найцікавіших виступів останнього часу можна назвати концерти з циклу «Зірки, запалені генієм», організовані заслуженим працівником культури Т. В. Алейніковою. Це не просто вечори фортепіанної музики, не просто виступи лауреатів Міжнародного конкурсу піаністів пам’яті Е. Гілельса, але, в першу чергу, подорож, де нашими провідниками стають молоді, але зрілі і такі, що встигли заявити про себе піаністи, де ми маємо можливість спостерігати та оцінювати їх розвиток, їх сильні і слабкі сторони.

Імена багатьох з цих музикантів нам відомі. Серед них такі самобутні виконавці, як Павло Колесніков, Андрій Показ, Георгій Кожухарь, Діана Гульцова, Катерина Єргієва і деякі інші. Проте, з нещодавніх пір, в їх рядах спостерігається поповнення. Річ йде про володаря першої премії Володимира Кочнева – клас кандидата мистецтвознавства, професора І. І. Сухомлинова, а також про власницю другої премії Лян Чженьюй – клас заслуженого працівника культури, професора Н. П. Михайлової, а саме, про їх недавній виступ, що залишив яскраве враження.

Настрій в залі був скоріш природним і вільним, ніж напруженим. Глядачі чекали з нетерпінням. Концерт був розпочатий містким і об'ємним вступним словом.

Першою виступала Лян Чженьюй, яка, з перших секунд свого перебування на сцені, прикувала до себе увагу слухачів. Програма піаністки була стилістично різноманітною і цікавою. Найяскравіше Лян Чженьюй проявляє себе у блискучих віртуозних творах, де може розкрити свій неабиякий потенціал. Легкість, відмінна дрібна техніка і життєрадісність характеризують її виконання. Трагічні і драматичні образи дещо чужі піаністці, але усе це не обідняє сфери її образності. Особливо вразив «Парафраз» Ф. Ліста (Ріголетто), перлина репертуару Лян Чженьюй. В цілому, враження від її гри було дуже сприятливим, хочеться вірити, що у цієї молодої піаністки буде велике майбутнє.

Концерт продовжив Володимир Кочнєв, не менш цікавий і зрілий виконавець, який занурив аудиторію в абсолютно іншу образну сферу. Відмінною рисою його виконавського стилю є глибоке відчуття авторського задуму. Звук піаніста можна назвати матовим, оксамитовим і глибоким. Він був максимально легким. Виконання Кочнєва відрізнялося контрастністю, масштабністю і технічною свободою. Особливо запам'яталося виконання піаністом етюдів-картин С. Рахманінова, де була передана широка палітра почуттів, характерна для великого російського композитора.

На завершення хочеться сказати, що однією з найсильніших рис одеської фортепіанної школи є уміння не лише навчити здібну до навчання людину майстерності фортепіанної гри, але також і зберегти його індивідуальність, його власну ідею, навчити виконавця мислити. Результатом такої роботи і є молоді піаністи, про яких говорилося вище. У душі жевріє надія, що ми ще неодноразово побачимо їх на сцені Одеської філармонії, а також і на інших сценах країни. Побажаємо їм успіху.

Автор: студент 2 курсу Володимир Волконський