пн
вт
ср
чт
пт
сб
нд
01
02
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
15
16
17
18
19
20
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Концертна афіша

всі концерти

Новини, події

Ювілярам від ювілярів

26-27 листопада 2012 року у Києві відбулась Всеукраїнська науково-практична конференція «СТОЛИЧНА КАФЕДРА НАРОДНИХ ІНСТРУМЕНТІВ ЯК МЕТОДОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР ЖАНРУ», присвячена 100-річчю Київської національної музичної академії імені П.І. Чайковського. В рамках конференції 26 листопада відбувся концерт, в якому приймали участь студенти, аспіранти та викладачі з музичних академій Львова, Донецька, Харкова та Одеси. 27 листопада відбувся заключний гала-концерт за участі виконавців кафедри народних інструментів НМАУ імені П.І. Чайковського. З доповідями на конференції виступили видатні діячі народно-інструментального жанру -  доктор мистецтвознавства, професор М. А. Давидов (Київ), заслужений діяч мистецтв Росії, академік М.Й. Імханицький (Москва), народний артист України, професор Т.М. Баран (Львів) та інші. Одесу достойно представили, заслужений діяч мистецтв України, професор В.П. Власов (тема доповіді «Введення в курс імпровізації для інструменталістів-народників»), заслужений артист України, кандидат мистецтвознавства, в.о. професора, завідувач кафедри народних інструментів І.Д. Єргієв (тема «Артистична психотехніка виконавця-інструменталіста») та  викладач кафедри народних інструментів Г.В. Матвіїв (тема «Нові ігрові прийоми сучасного бандурного інструменталізму»).  Було відмічено, що всі доповіді оригінальні по змісту, та є надзвичайно необхідними для подальшого розвитку народно-інструментального жанру. На конференції були присутні як викладачі, так і студенти ВУЗів, які могли в повній мірі збагатитись знаннями, черпнути багато нового та цікавого, поділитись своїми знаннями та досвідом.

Після завершення конференції відбувся концерт «Грають гості», в якому прийняли участь лауреати міжнародних конкурсів: заслужена артистка України, доцент В.П. Кириченко, викладачі С.Є. Брикайло, І.В. Форманюк,  Г.В. Матвіїв, аспіранти кафедри В. Солоненчук (керівник в.о. професора І.Д. Єргієв),  І. Серотюк (керівник в.о. професора В.А. Мурза), Т. Гордійчук (керівник професор Н.В. Морозевич) та студент ІІІ курсу В. Фердей (клас викладача І.В. Форманюк). Концертмейстери - лауреати міжнародних конкурсів Ю. Олексій та А. Показ. На суд слухачів були представлені як авторські твори студентів та молодих  викладачів (В. Фердей «Коломийка», Г. Матвіїв «Взяв би я бандуру»), так і оригінальна музика видатних сучасних композиторів (М. Бронер, В. Власов, Т. Сергеєва, К. Катцер, Ю. Гомельська), що була високо оцінена вибагливою столичною публікою.

Хочеться вірити, що такі творчі зустрічі, не дивлячись на непросту економічну ситуацію, будуть і надалі проходити, не лише в столиці, а й в інших куточках  України, об’єднуючи талановиту молодь та досвідчених професіоналів, щоразу піднімаючи як свій виконавський та професійний рівень, а також рівень народно-інструментального жанру в цілому.

С.Є.Брикайло,
викладач кафедри народних інструментів
ОНМА імені А.В. Нежданової