Концертна афіша

всі концерти

Новини, події

Знаменні і пам`ятні музичні дати

Лютий

Барвінський Василь Олександрович – український композитор, піаніст, музикознавець, визначний представник української музичної культури XX століття.

20 лютого 2018 року музична спільнота відзначатиме 130-річчя від дня народження Василя Олександровича Барвінського – українського композитора, піаніста, музикознавця, визначного представника української музичної культури XX століття.

Музична спадщина В. О. Барвінського строката та обширна. Він автор «Урочистої кантати», кантат «Заповіт» на слова Т. Шевченка, «Наша пісня, наша туга», увертюри до опери «Ой не ходи Грицю та й на вечорниці».

Барвінський В. О. склав збірку 38 українських народних пісень для фортепіано, написав фортепіанну збірку колядок і щедрівок, а також популярну збірка з 20 дитячих п'єс. На теми українських пісень написав низку п'єс для скрипки і фортепіано («Пісня», «Гумореска», «Пісня і танок», «Елегія»), а також «Струнний квартет для молоді».

Як музикант був глибоким ліриком, умів доторкнутися до ніжних і потаємних закутків людської душі.

Турчак Стефан Васильович – видатний український диригент, заслужений діяч мистецтв, лауреат премії імені Т. Г. Шевченка.

27 лютого 2018 року виповнюється 80 років від дня народження Стефана Васильовича Турчака – видатного українського диригента, заслуженого діяча мистецтв, лауреата Шевченківської премії.

С. В. Турчак – перший постановник опер: «Загибель ескадри», «Мамаї» В. Губаренка; «Ярослав Мудрий» Г. Майбороди; «Прапороносці» О. Білаша;

балетів: «Камінний господар» В. Губаренка, «Ольга» і «Прометей» Є. Станковича.

З 1994 року в Києві кожні 4 роки проводиться Національний конкурс диригентів імені Стефана Турчака. З 2006 року конкурс проводиться як Міжнародний.