Вітання

Одеська національна музична академія :: Новини :: До 130-річчя з дня народження

Композитор і педагог
Микола Миколайович Вілінський
(1888 - 1956).

2 травня 2018 року виповнюється 130 років з дня народження Миколи Миколайовича Вілінського (1888 - 1956) – композитора, педагога, музично-громадського діяча, ім'я якого невіддільне від історії становлення української музики першої половини ХХ століття. М.М. Вілінський учень першого ректора Одеської консерваторії В.Й. Малішевського, закінчив консерваторію в 1919 році. З 1920 року – викладач Одеської консерваторії, затверджений у званні професора в 1926 році, завідувач кафедри композиції з 1931 року.

З 1935 року – член оргкомітету Спілки композиторів України; Голова Одеської обласної організації Спілки композиторів.

З 1944 року – професор і декан композиторського факультету Київської консерваторії.

З 1949 року завідувач кафедри теорії музики та композиції Київської консерваторії.
М.М. Вілінський є автором вокально-симфонічних і симфонічних творів, вокально-хорових обробок українських, російських і молдавських народних пісень, камерно-інструментальних і камерно-вокальних творів, а також теоретичних робіт і статей.

Серед учнів М.М.Вілінського такі відомі імена, як: К.Данькевич, О.Білаш, О.Фельцман, С.Орфеєв, Л.Гуров, Д.Гершфельд, В.Фемеліді, А.Муха, Є.Зубців, М.Завалішина, А.Водовозов, В.Кучеров та інші. Також учнями М.М.Вілінського є виконавці світового рівня, а саме: Е.Гілельс, Д.Ойстрах, М.Грінберг, Я.Зак та інші.

http://www.nrcu.gov.ua/schedule/play-archive.html?periodItemID=1914068