пн
вт
ср
чт
пт
сб
нд
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
23
24
25
26
27
29
30
31

Концертна афіша

всі концерти

Новини, події

Єднання одеської композиторської та виконавської шкіл

З 14 вересня по 5 жовтня 2014 року відбувся ювілейний XXV Міжнародний фестиваль «Київ Музик Фест-2014». Вперше за всю історію фестивалю з окремою концертною програмою виступили студенти Одеської національної музичної академії імені А. В. Нежданової.

Такого виступу давно не лицезріла і не чула Національна музична академія України імені П. І. Чайковського і любителі музики м. Київ.

За останні 100 років вперше на сцені Великого залу виступив студентський оркестр народних інструментів Одеської національної музичної академії імені А. В. Нежданової під керівництвом головного диригента, заслуженого артиста України Олександра Олійника та його беззмінного помічника – диригента, заслуженого діяча мистецтв України Романа Козака, а також художнього керівника капели бандуристок, заслуженої артистки України Людмили Чернецької.

«Французький бульвар» – під такою назвою пройшов виступ оркестру народних інструментів. Концерт відбувся 1 жовтня 2014 року – Всесвітній день Музики. Це – спільний проект Національної спілки композиторів України та Національної музичної академії України імені П. І. Чайковського. З вступним словом виступили секретар правління Національної спілки композиторів України, заслужений діяч мистецтв України Л. С. Олійник, відповідальний секретар Національної спілки композиторів України Т. С. Невінчана і відповідальний секретар Одеської організації НСКУ О. Г. Польовий.

Оркестр народних інструментів виконав програму з творів одеських композиторів, які відомі в Україні та далеко за її межами. Програма концерту: «Веснянка» для оркестру народних інструментів С. Орфеєва (1904-1974), монолог Богдана з опери «Богдан Хмельницький» К. Данькевича (1905-1984), «Одеський вальс» для сопрано у супроводі оркестру народних інструментів Т. Сидоренко-Малюкової (1919-2005), «Ми проходимо одними стежками» і «Щедрик» для капели бандуристок у супроводі оркестру народних інструментів, «Скоморошина» для оркестру народних інструментів О. Сокола, «Дівчина і море» для оркестру народних інструментів В. Власова, «Листок з альбому» для баяна в супроводі оркестру народних інструментів, «Телефонна розмова або чоловік і жінка» для баяна соло (останній твір завершувало програму виступу концерту «Французький бульвар»), «Українська мелодія» для сопрано, мецо-сопрано в супроводі оркестру народних інструментів, «Прелюд» для домри, баяна в супроводі оркестру народних інструментів О. Польового, «Мерехтливий звук» для домри соло О. Олійника, «Сирба» для оркестру народних інструментів Б. Маслова. Примітним став той факт, що авторами поетичного тексту до вокальних творів є прекрасні одеські поети, а саме: Л. Барабанов, І. Дузь, Н. Мовчан-Карпусь.

Глядачі аплодували після кожного твору, який прозвучав. Це надавало ще більшої впевненості виконавцям і солістам оркестру. Віртуозне виконання, прекрасна культура звуку, тонкість у виконанні динамічних відтінків та інш. – неповний список відмітних характеристик інтерпретаційної майстерності музикантів Одеської школи.

Величезні слова подяки – солістам дуету «Доля» у складі народних артисток України Т. Буркацької (меццо-сопрано) і Л. Стадніченко (сопрано), заслуженому артисту України В. Мурзі (баян), Б. Побережнюку (баритон), А. Саннікової (сопрано), А. Стеценко (домра) та І. Лук'янчук (домра).

Чутке, щиросердечне і професійне виконання наших солістів не залишило байдужим нікого з глядачів.

Прозвучали останні акорди програми... Зал стоячи вітав виступ студентського оркестру народних інструментів, капели бандуристок і солістів. На сцену піднявся голова Національної спілки композиторів України, народний артист України І. В. Щербаков. Він висловив подяку ректору ОНМА імені А. В. Нежданової, заслуженому діячеві мистецтв України, доктору мистецтвознавства, професору, академіку О. В. Соколу і всім учасникам концерту: «МОЛОДЦІ, так ТРИМАТИ!».

Хочеться сказати величезне спасибі директору фестивалю О. Кононенко (зокрема, за організацію смачного обіду для учасників-музикантів), голові Національної спілки композиторів України, народному артисту України І. В. Щербакову та відповідальному секретарю Національної спілки композиторів України Т. С. Невінчаній. Поряд з цим висловити подяку ректору Національної музичної академії України імені П. І. Чайковського, народному артисту України, академіку В. І. Рожку і секретарю правління Національної спілки композиторів України, заслуженому діячу мистецтв України Л. С. Олійник за наданий інвентар та музичні інструменти.

Безумовно, висловлюємо особливу подяку за фінансову та моральну підтримку нашому вельмишановного ректору, академіку, заслуженому діячеві мистецтв України О. В. Соколу. У цей непростий час для країни колектив зумів виїхати до столиці нашої країни і гідно представити творчість одеських композиторів, свій професійний рівень гри на народних інструментах.

Від себе хочу сказати диригентам і студентам оркестру народних інструментів, капелі бандуристок і прекрасним солістам Одеської національної музичної академії імені А. В. Нежданової: «Величезне спасибі за ЧУДОВЕ ВИКОНАННЯ!».

Виступ став прекрасним подарунком фестивалю, жителям і гостям м. Київ.

Старший викладач кафедри прикладної та теоретичної
культурології
ОНМА імені А. В. Нежданової,
композитор
О. Г. Польовий.