пн
вт
ср
чт
пт
сб
нд
01
02
03
05
06
07
08
09
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30

Концертна афіша

всі концерти

Новини, події

Ave Алексеевна, ave Professore: пам’яті колеги, ученого, людини

Цими словами з нашого кафедрального варіанту гімну «Gaudeamus» ми привітали Неллі Олексіївну Бондар день її недавнього ювілею. Ми співали, а вона засоромлено посміхалась. І хто б міг подумати, що так скоро нам доведеться повторити ці слова вже в іншому сенсі – як прощання з нею?...

Практично ніколи не хворіючи, раптово, без сповідей і заповітів, в ніч на 7 жовтня 2014 року на 83-му році свого життя вона тихо покинула цей світ, смиренно склавши на грудях натруджені руки. Говорять, що тільки обраним людям за їх великі чесноти Бог дарує таку легку смерть. Втім всі ми, її колеги були страшенно приголомшені несподіваною трагедією. Просто неможливо було повірити в те, що завжди усміхненої, енергійної та поважної Неллі Олексіївни серед нас вже немає. Адже для багатьох педагогів Академії за десятиліття спільної діяльності вона стала просто рідною людиною.

Дитячі роки Неллі Олексіївни припали на воєнний час – евакуація, переїзди, бомбардировки, непоправні втрати – все їй довелося пережити. Втім для десятилітньої дівчинки паралельно існувало ще інше, мирне життя – школа, щоденні уроки, улюблені вірші і книги, спілкування з однокласниками и, звичайно, музика. Мабуть не всім відомо, що Неллі Олексіївна ще в дитинстві долучилася до музики і вчилася грі на фортепіано. Проте, професійним музикантом вона не стала, хоч лю­бов до цього виду мистецтва зберегла на все життя.

Вже після війни Неллі Олексіївна закінчила історичний факультет Одеського університету і почала працювати. Через декілька років в її житті відбулася така подія, яка визначила всю її подальшу долю. У 1960 році після успішного закінчення спеціальних курсів з етики і естетики при Київському державному університеті ім. Т.Г. Шевченка вона була запрошена  на викладацьку діяльність в тоді ще Одеську консерваторію для читання однієї з найважливіших для музичного навчального закладу дисципліни ‒ курсу «Естетика».

Її педагогічний талант, всебічні природні обдарування, широка ерудиція, високі моральні принципи швидко забезпечили глибоку повагу з боку педагогів і студентів. Сьогодні наші старші колеги, які свого часу були її студентами, із задоволенням згадують про чудові лекції з естетики, які не тільки збагачували молодь новими важливими знаннями, але й формували в них високі творчі і життєві позиції.

Паралельно вона продовжувала наполегливо працювати над собою, над підвищенням свого професійного і наукового рівня. У 1986 році захистила кандидатську дисертацію. Успіхи и цілеспрямованість Неллі Олексіївни не залишилися без уваги: у 1989 році колеги-викладачі одностайно обрали її завідуючою кафедри філософії і гуманітарних наук. З притаманною їй акуратністю и делікатністю вона впроваджує в діяльність кафедри низку продуктивних новацій, запрошує на роботу перспективних і підготовлених викладачів, своєю добротою і турботою створює сприятливий творчий клімат в колективі.

Через деякий час вже як досвідчений викладач і вчений Неллі Олексіївна спільно з іншими авторами київських вишів бере участь у підготовці і виданні першого в Україні підручника з проблем культури – «Теорія та історія світової та вітчизняної культури. Курс лекцій» (К.: Либідь, 1993. – 480 с.). Неллі Олексіївна розробила ґрунтовну програму свого курсу «Естетика», яку Міносвіти визнав кращою в Україні і видав у Києві як типову для всіх гуманітарних навчальних закладів країни  (Програми курсів філософських дисциплін: філософія, філосо­фія мистецтва і естетики. – К., 1996). Музичний профіль нашого вишу природним чином враховувався в кожній її лекції, в кожній підготовленій публікації.

Можна з упевненістю стверджувати, що з роками творча активність нашої завідувачки не знижувалась, а тільки набирала нових темпів. Спираючись на свій багатий професійний досвід, вона все більш успішно читала лекції, які завжди викликали підвищений інтерес у студентів, активно займалася науково-дослідною роботою, освоювала сучасні методи викладання, комп’ютерну техніку. За останні роки вона підготувала і видала два науково-методичних посібника с грифом МОН України «История эстетической мысли. Античность. Средние века. Возрождение: Хрестоматия» та «История эстетической мысли XVII - XVIII веков». Готувала новий навчальний посібник з естетики, в якому мали бути сформульовані методичні рекомендації для студентів.

Як учений вона багато уваги приділяла розробці проблем філософсько-естетичного осмислення мистецтва і художньої творчості, в тому числі питанням історії і розвитку музичної культури.  Всього Неллі Олексіївна підготувала і видала понад 50 наукових праць. Серед них, крім згаданих вище, розробки таких важливих тем, як «Музыка и литература: художественный образ и язык как объект компаративистики», «Комическое в музыке», «Художественная культура и экономика – парадоксы переходной эпохи», «Молодежь и проблемы художественного творчества» тощо.

Неллі Олексіївна завжди була активною в громадському житті Академії, жила її турботами і радощам, відвідувала академконцерти і творчі вечори студентів та педагогів. Як член ректорату и Вченої ради приймала активну участь у вирішенні всіх практичних питань ‒ від організації навчального процесу до проведення ремонту в студентському гуртожитку.

Загальним підсумком понад піввікової науково-педагогічної діяльності Неллі Олексіївни Бондар може бути не тільки велика армія навчених естетиці студентів-музикантів, численні книги и статті, але й величезна кількість добра, наочних зразків високої духовності і моралі, якими вона щиро одорювала не тільки студентів, але й викладачів. Вона належить до категорії тих рідких людей, які завжди допоможуть іншим, нічого не вимагаючи натомість. Саме тому всі, хто знав Неллі Олексіївну, завжди ставилися до неї з великою повагою та любов’ю і зараз глибоко сумують з приводу її передчасної кончини.

Викладачі
кафедри філософії і гуманітарних наук.