Фестиваль до 140-річчя з дня народження Народного артиста УРСР, професора Петра Соломоновича Столярського

Фестиваль до 140-річчя з дня народження Народного артиста УРСР, професора Петра Соломоновича Столярського

18 листопада 2011 року виповнюється 140 років з дня народження видатного музичного педагога ХХ століття Петра Соломоновича Столярського. 1898 року він розпочав курси для скрипалів в Одесі. 1911 року було відкрито Приватні музичні класи П.С. Столярського, що в 1917 році стали «Державною студією музичного виховання дітей».

У 1920 році П.С.Столярського було запрошено в консерваторію викладати у класі скрипки, камерного ансамблю та квартету. З 1923 року – професор консерваторії.

В 1933 році в Одесі за ініціативою Столярського було відкрито першу в країні Середню спеціальну музичну школу для обдарованих дітей.

У 1930–ті роки перемоги учнів П.С. Столяського на багатьох Всеукраїнських, Всесоюзних та Міжнародних конкурсах принесли йому світову  відомість. Після тріумфальної перемоги чотирьох учнів Столярського на 1 Міжнародному конкурсі скрипалів у Брюсселі в 1937 році П.С.Столярський був відзначений Орденом Трудового Червоного Прапору. 1939 року йому було присвоєно звання «народний артист УРСР».

У воєнні часи П.С.Столярський, перебуваючи в евакуації, викладав у Свердловській консерваторії та заснував музичну школу при консерваторії. П.С.Столярський помер у Свердловську 29 квітня 1944 року.

Скрипкова школа і педагогічні принципи П.С.Столярського продовжують своє життя в його учнях та послідовниках.

Учні П. С. Столярського, що принесли славу Одесі:

  • Видатний скрипаль ХХ століття Натан Мільштейн (Росія – США).
  • Видатний скрипаль ХХ століття Давид Ойстрах, Лауреат Всесоюзного та  Міжнародних конкурсів імені Г. Венявського та Е. Ізаі, нагороджений Орденом Трудового Червоного Прапору, Лауреат багатьох премій світу та багатьох нагород, народний артист СРСР, професор Московської консерваторії, соліст Московської філармонії. П.С.Столярський був єдиним педагогом Д. Ойстраха.
  • Єлизавета Гілельс, Лауреат Всесоюзного та Міжнародного конкурсу імені Е. Ізаі, професор Московської консерваторії, нагороджена Орденом Трудового Червоного Прапору, солістка Московської філармонії.
  • Борис Гольдштейн, в дитячі роки займався у П. С. Столярського, Лауреат Міжнародних конкурсів імені Г.Венявського и Е. Ізаі, нагороджений Орденом Трудового Червоного Прапору, соліст Московської філармонії, викладач музичного училища при Московській консерваторії та імені Гнесіних, професор Вищої музичної школи в Вюрцбурзі та Музичної Академії в Ганновері.
  • Михайло Фіхтенгольц,  Лауреат Всесоюзного та Міжнародного конкурсу імені Е. Ізаі, нагороджений Орденом Трудового Червоного Прапору, професор Музично- педагогічного інституту імені Гнесіних у Москві, соліст Московської філармонії.
  • Самуіл Фурер, Лауреат Всесоюзного конкурсу, соліст Московської філармонії.
  • Михайло Е. Гольдштейн, Лауреат Всесоюзного конкурсу, соліст Московської філармонії, професор Берлінської консерваторії та Єрусалимської Музичної Академії.
  • Михайло М. Гольдштейн, Лауреат Всесоюзного конкурсу, професор Мінської консерваторії.
  • Григорій Столяров, один з перших учнів П. С. Столярського, професор, диригент.
  • Яків Каплун, один з перших випускників класу П. С. Столярського в Одеській консерваторії, Лауреат Всесоюзного конкурсу, концертмейстер оркестру в багатьох містах СРСР, Лауреат Державної премії, член Союзу Композиторів СРСР.
  • Веніамін Зинов’євич Мордкович, улюблений учень та продовжувач традицій  П. С. Столярського, професор Одеської консерваторії. 


Афіша фестивалю
poster-Stolyrski_ukr.pdf (171,7 Kb).
Програма фестивалю
program-Stolyrski_ukr.pdf (164,52 Kb).