Міністерство освіти і науки України
 
Вступна кампанія 2021
 
 
Міністерство культури, молоді та спорту України

«Вихователь талантів» /110 років з дня народження О. М. Благовидової/

«Вихователь талантів»
/110 років з дня народження О. М. Благовидової/

 

Благовидова Ольга Миколаївна
1905, Ленінград – 23.10.1975, Одеса

 

О. М. Благовидова – видатна співачка (меццо-сопрано), лауреат І Всесоюзного конкурсу музикантів-виконавців, народна артистка України, талановитий педагог, професор, завідуюча кафедрою сольного співу (1944-1974), одна із засновників одеської вокальної школи.

 

Ольга Миколаївна в 1925 році закінчила Музично-драматичний інститут по класу фортепіано і співу з відзнакою (клас легендарної співачки, педагога, професора Ю. О. Рейдер). Працювала у Великому театрі СРСР в Москві (1928-1931), Тбіліському театрі опери та балету (1932 – 1941). Наприкінці червня 1941 року у складі солістів театру евакуювалася до Алма-Ати, де продовжувала працювати в театрі опери та балету (1941-1944); у червні 1944 року повернулася до Одеського театру опери і балету (1944-1948).

Паралельно з виконавською діяльністю О.М. Благовидова викладала сольний спів в Одеській музичній професійній школі (1925-1928); з 1933 року працювала в Одеській консерваторії на посаді викладача, доцента (з 1939), завідуючої кафедри сольного співу (з 1948), професора (з 1951).

Як завідуюча кафедрою О. М. Благовидова велику увагу приділяла дисципліні та вимагала серйозного, вдумливого ставлення до професії як від студентів, так і від викладачів. Особливого значення вона надавала розробці методичних аспектів у науковій діяльності викладачів, закріпленню загальних педагогічних принципів.

Ольга Миколаївна продовжила і втілила в життя ідею свого педагога Ю. О. Рейдер про створення єдиних методичних принципів, єдиного монолітного колективу, що живиться від одного кореня – від багатої культурної традиції багатьох поколінь визначних співаків, які прославили одеську вокальну школу. Здобувши чудову музичну освіту, О. М. Благовидова опанувала іноземні мови, накопичила значний оперний і камерний репертуар, стала авторитетним фахівцем, який привів кафедру сольного співу до перемог в Україні та на міжнародному рівні.

Серед вихованців О. Благовидової – народні та заслужені артисти, перлини вокального мистецтва Одеси, України, СРСР, а саме: народна артистка СРСР Б. Руденко, народні артисти України З. Христич, М. Огренич, А. Бойко, заслужені артистки УРСР Т. Мороз і А. Джамагорцян та інші.