Міністерство освіти і науки України
 
Вступна кампанія 2021
 
 
Міністерство культури, молоді та спорту України

Композитор щасливої долі

« Композитор щасливої долі»./110 років від дня народження.

 Анатолій Кос – Анатольський.

 

 1 грудня 1909 - 30 листопада 1983


 Саме в Коломиї в гуцульській інтелігентній родині народився Анатолій Кос. Його батько був лікарем, мама була піаністкою.
 Майбутній композитор ріс у сім’ї, де любили музику. Навчався Анатолій Кос у Львівському музичному інституті імені Миколи Лисенка. Маестро Станіслав Людкевич, послухавши Анатолія Коса під час випускних іспитів, сказав йому: «Ваше життя має належати музиці». Однак Анатолій перш ніж цілковито присвятити себе музиці, ще здобув освіту адвоката, але завжди знав, що його справжнє покликання – мистецтво.
 Він працював концертмейстером у музичному училищі, писав дитячі п’єси, робив музичне оформлення театральних вистав.
Майже 40 років Кос-Анатольський очолював Спілку композиторів, Львівську організацію. Завдяки йому народилась велика плеяда музикантів, диригентів, композиторів…
 «Життя – коротке, а мистецтво – вічне!». Ці слова часто повторював Кос-Анатольський. І, можливо, й тому, що музика була для нього понад усе, митцеві вдалося багато написати. Його називали «співцем Карпатського краю», він написав 500 музичних творів і сотню критичних публікацій, а ще Анатолій Кос-Анатольський писав поезію, і уже його вірші лягли в основу пісень інших композиторів.
 Він був щасливою творчою натурою, який писав легко. Таких в історії музики мало, таких, які пишуть музику, як співають птахи. З музики Кос-Анатольського можна зробити висновок, що натхнення його не полишало. Він є найтоншим вокальним ліриком в українській музиці. Великий майстер хорового мистецтва, має цікаві фортепіанні концерти, написав перший арфовий концерт, що є рідкістю. Унікальним жанром Кос-Анатольського є пісня, у ритмах фокстроту, чарльстону, твісту…
 Кос-Анатольський належить до тих, кого пам’ятають, чиї твори живі. Він був композитором щасливої долі, бо його твори виконували як за життя, так і після смерті. –  Олександр Козаренко.

 Експозиція виставки представлена у фільмі, використанні матеріали з фонду бібліотеки.