Міністерство освіти і науки України
 
Вступна кампанія 2021
 
 
Міністерство культури, молоді та спорту України

Фридерик Шопен

«Неперевершений творець мелодій»

210 років від дня народження Ф. Шопена.

 

Шопен Фридерик Франсуа (1810- 1849)-

польський композитор і піаніст.

 

 

   Народився  1 березня 1810 році в Желязова-Воле недалеко від Варшави в сім'ї учителя. Музичне дарування Шопена проявилося дуже рано. У 1817 р. були видані перші полонези юного композитора (всього в період 1817-1846 рр. Шопеном створені 16 полонезів), і з цього ж часу розпочалися виступи в концертах в якості піаніста-віртуоза. Першим учителем музики для Шопена став чеський музикант В. Живний. А потім, поступивши у Вищу музичну школу у Варшаві, він займався у відомого композитора Ю. Ельснера. У 1827 р. Шопен закінчив навчання і став систематично виступати в концертах, виконуючи і свої власні твори. У 1828 р. композитор вчинив першу гастрольну поїздку у Берлін, а потім у Відень, що принесла йому величезний успіх. З 1829 р. почала рости слава Шопена не лише як геніального піаніста, але і як композитора. Композиторська техніка Шопена вельми нетрадиційна і багато в чому відступає від прийнятих в його епоху правил і прийомів. Шопен був неперевершеним творцем мелодій…

   Справжній поет фортепіано, він присвятив цьому інструменту майже усю свою творчість. Їм написані два фортепіанні концерти, три сонати, у тому числі Соната сі-бемоль-мінор зі знаменитим Траурним маршем, чотири балади, 21 ноктюрн, 27 етюдів, 25 прелюдій. Крім того, Шопену належать 19 пісень, соната для віолончелі і фортепіано і багато інших творів.

   У 1830 р. композитор назавжди покинув Варшаву, недовго прожив у Відні, після чого переїхав в Париж. У французькій столиці навколо Шопена зібрався гурток друзів і однодумців, серед яких були його найближчий друг Ф. Лист, художник Э. Делакруа, письменник О. Бальзак, поет А. де Мюссе, композитор Г. Берліоз. Особливо близькі стосунки склалися у Шопена з письменницею Авророю Дюдеван, відомою під псевдонімом Жорж Санд. Впродовж восьми років вона була подругою композитора.

   У 1837 р. Шопен вчинив подорож в Англію і Шотландію, що тривала майже рік, а 1838- 1839 рр. провів на іспанському острові Мальорка. Кінець життя музиканта був затьмарений хворобою легенів, яка і стала причиною його смерті. Помер 17 жовтня 1849 р. в Парижі, похований на кладовищі Пер-Лашез. У заповіті Шопен просив від везти його серце на батьківщину, в Польщу, що і було виконано. Серце композитора покоїться у варшавському костьолі Святого Хреста.

Експозиція виставки із фонду бібліотеки, представлена у фільмі.