Міністерство освіти і науки України
 
Вступна кампанія 2021
 
 
Міністерство культури, молоді та спорту України

«Геніальний шукач нових шляхів»

«Геніальний шукач нових шляхів»
145 років з дня народження Скрябіна О. М.

Скрябін Олександр Миколайович
1872–1915
Композитор, піаніст, педагог.

Народився 6 січня 1872 р. (за новим стилем) у Москві в сім'ї дипломата.

У 1882 р. вступив до 2-го Московського кадетського корпусу. Паралельно займався музикою (піаністкою була мати Скрябіна) та після закінчення корпусу (1889 р.) вступив до Московської консерваторії відразу за двома спеціальностями — композиція та фортепіано.

Завершивши навчання в 1892 р., Скрябін виїхав за кордон. П'ять років давав концерти, гастролюючи країнами Європи. Талант його як піаніста швидко був оцінений — після повернення до Росії Олександр Миколайович здобув посаду професора Московської консерваторії по класу фортепіано, яку обіймав з 1898 по 1903 рр.

У своїй композиторській творчості Скрябін спочатку також віддавав перевагу саме фортепіанній музиці. Для фортепіано ним створено 10 сонат (1892-1913 рр.), 29 поем, 26 етюдів, 90 прелюдій та інш.

У 1900 р. він звернувся до симфонічної музики, при цьому ставив собі не тільки композиторські, але і глобальні філософські завдання. Глибока віра в перетворювальну силу мистецтва втілилася в Першу симфонію (1900). Друга симфонія була написана в 1901 р., а в 1904 р. з'явилася Третя симфонія, названа автором «Божественною поемою».

Вершина симфонічної творчості Скрябіна — «Поема екстазу» (1907 р.) і «Прометей» («Поема вогню», 1910 р.).
«Прометей» став одним із своєрідних творів в історії музики — в ньому є партії для симфонічного оркестру, соло фортепіано, хору та світла.

Скрябін вперше продемонстрував синтез музики і світла, доводячи існування так званого кольорового слуху (кожна тональність має свій колорит). Взагалі, композитор прагнув до злиття всіх мистецтв.

Вінцем реалізації цієї грандіозної ідеї повинна була стати задумана ним «Містерія»: у ній передбачалося поєднати музику, поезію, танець, світло, архітектуру і театральне дійство. Втілити сміливий задум Скрябіну не вдалося — він почав працювати над «Містерією», але 27 квітня 1915 р. трагічно загинув у Москві від зараження крові, причиною якого стала випадкова подряпина.

Новаторські ідеї Скрябіна мали значний вплив на подальший розвиток музичного мистецтва.

Література про життя та творчість, нотні видання з фонду бібліотеки представлені у фільмі.