Міністерство освіти і науки України
 
Вступна кампанія 2021
 
 
Міністерство культури, молоді та спорту України

Великий художник-реаліст

/200 років від дня народження Дж. Верді/

"О, Верди! Его музыка передает не только душевные переживания, страсти, она не только музыка театра, но музыка, которая красива изначально, красива сама по себе.... Верди необъятен, у него гениальное воображение, и он до сих пор самый великий в опере«.

И. Стравинский.

Верді (Verdi) Джузеппе
(10.Х.1813 — 27.І.1901)
Великий італійський композитор

Народився в с. Ронколе (Пн. Італія). З дитинства виявив великі музичні здібності. У 20-х рр. уже писав музичні твори. Не прийнятий в консерваторію, Верді вивчав мистецтво композиції приватно у диригента і композитора Вінченцо Лавіньї в Мілані.

Розвиток творчості Верді тісно пов’язаний з національно-визвольним рухом італійського народу.

Прославився своїми героїко-патріотичними операми «Навуходоносор», 1842; «Ломбардці», 1843. Хори цих опер стали в Італії народними революційними піснями. Популярними операми 40-х рр.. були «Ернані», 1844; «Аттіла», 1846; «Макбет», 1847; «Луїза Міллер», 1849. Світову славу композиторові принесли написані в 50-60-х рр.. опери, органічно зв’язані з побутово-народною музикою, — «Ріголетто», 1851; «Трубадур», «Травіата», 1853; «Сіцілійська вечерня», 1855; «Бал-маскарад», 1859. В них Верді головну увагу зосередив на особистій драмі, з великою художньою силою змалювавши картини соціальної нерівності. В зв’язку з постановкою опери "Сила долі«,написаною на замовлення з Петербургу, Верді двічі приїздив у Росію (1861 — 1862).

Вершиною творчості Верді є монументально-героїчна опера «Аїда», 1870, і музична трагедія «Отелло», 1887. В них виявилося прагнення композитора до безперервності музично-драматичного розвитку, збільшено виражальну роль оркестру. У 1892 Верді пише останню — комічну життєрадісну оперу «Фальстаф». Крім 26 опер,Верді написав "Реквієм",присв’ячений пам’яті поета А. Мандзоні.

У своїй творчості Верді наслідував кращі традиції італійської оперної школи, проте відмовився від властивих їй умовностей та віртуозно-вокальних надмірностей. Використовуючи ідейно-змістовні сюжети, він створював психологічно глибокі, життєво правдиві образи.

Головну увагу Верді звертав на мелодичний розвиток вокальних партій; музика його опер пов’язана з народнопісенними інтонаціями й ритмами. Верді увійшов в історію музики як великий художник-реаліст. Опери Верді користуються великим успіхом у всьому світі, вони не сходять зі сцен і понині.


Музичні твори композитора.

 

Література про життя та творчість композитора.