Міністерство освіти і науки України
 
Вступна кампанія 2021
 
 
Міністерство культури, молоді та спорту України

75 років від дня народження М. Л. Огренича


Огренич Микола Леонідович

08.12.1937 – 12.04.2000

Видатний співак, народний артист України, професор, ректор Одеської державної консерваторії імені А.В. Нежданової (1984-2000 ), почесний громадянин Одеси.

Народився М. Л. Огренич 8 грудня 1937 р. у с. Іванівка Одеської обл., в багатодітній, сільській родині. Співати почав ще на службі в армії. Микола Леонідович закінчив Одеське музичне училище (1964 ) та Одеську державну консерваторію (1968 ) за фахом «сольний спів» (клас професора О. Благовидової). Він почав працювати солістом театру музичної комедії ще коли був студентом консерваторії. В 1966 році його запросили на посаду провідного соліста Одеського театру опери та балету. З 1967 по 1969 рік він стажувався у Міланському театрі «Ла Скала». Голос співака (тенор) відзначається великою силою, красою тембру, широтою діапазону; наповнений глибоким внутрішнім змістом, - I премія та Золота медаль на IV Міжнародному конкурсі ім. П. І. Чайковського (1970). М. Огренич гастролював більш ніж у 40 країнах, а в його репертуарі було близько 400 творів. Серед оперних партій – Водемон («Іоланта»), Хозе («Кармен»), Самозванець («Борис Годунов»), Рудольф («Богема»), Радамес («Аіда»)… Він був одним з найкращих інтерпретаторів романсів і народних пісень. Високий професіоналізм співака, його акторські дані були відзначені різними нагородами і почесними званнями: у 1971 році - заслужений артист України, 1975-му – народний артист України. В 1970 році він почав працювати в Одеській консерваторії імені А. В. Нежданової; спочатку на посаді викладача, а потім – доцента (з 1983 р.), ректора (з 1984 р.), професора (з 1988 р.).

Микола Леонідович був чудовим педагогом. Його учні - володарі перших премій на Міжнародних конкурсах вокалістів, вокалісти найбільших оперних театрів світу. Одеська консерваторія стає членом Європейської асоціації музичних вузів і консерваторій - під час керівництва М.Л.Огренича. Завдяки йому було налагоджено співпрацю з музичними вузами Франції, Італії, Німеччини… Він успішно здійснював великі міжнародні творчі проекти; один із значних, здійсненних М. Огреничем, постановка силами Одеської консерваторії і Фрейбурзької вищої музичної школи, «Реквієму» Дж. Верді на сцені Одеського оперного театру, а також у Києві та Німеччині (1999). За багаторічну працю М. Л. Огренич був нагороджений орденом «За заслуги» III ст., обраний членом-кореспондентом Академії мистецтва України (1997 р.). З 1998 року - Почесний громадянин Одеси.

Помер 12 квітня 2000 року.



Оперні партії: