Міністерство освіти і науки України
 
Вступна кампанія 2021
 
 
Міністерство культури, молоді та спорту України

«Подаруй дитині музику»

«Подаруй дитині музику»
1 червня – День захисту дітей

Внутрішній світ дитини істотно відрізняється від внутрішнього світу дорослої людини. Тобто і музика, що створюється для дітей, має бути не лише ясною по структурі і нескладною у виконанні, але і мати особливий круг образів, близький і зрозумілий дітям.

Світ дитинства дуже великий і наповнений фантазією, тому музика, самих різних композиторів, як правило, присвячена тому, чим живуть діти щодня у своєму житті: іграм і забавам, казкам і страшилкам, реальним людям і вигаданим персонажам. Окрім цього, подібно до дитячої літератури, дитяча музика покликана розповісти дітям про добро і справедливість, розширювати їх кругозір, учити їх глибоко відчувати і виражати різні емоції.

Музичний дитячий світ великий і різноманітний, це пісні, симфонії, опери, балети і багато-багато п'єс.
Створюючи музику для дітей і юнацтва, композитори піклуються про те, щоб її сюжет був цікавий і доступний для розуміння маленькій істоті. А якщо твори пишуться для виконання самими дітьми, композиторові потрібно враховувати, можливості дитячого голосу, знати, що можуть зіграти недосвідчені руки юних музикантів. Він повинен добре розуміти інтереси дітлахів різного віку.

Створювати музику для дітей часом ще складніше, ніж для дорослих, адже зрілій людині буває важко адаптуватися до дитячого сприйняття світу. Але музичним геніям під силу і таке завдання, їх музика говорити з юним поколінням на тій мові, яка складається не із слів, але яка може передати почуття і емоції. За довгі роки створено багато видатних творів дитячої музики.

Виставка знайомить з книгами, з композиторами, творчість яких пов'язана з музикою для дітей.