Міністерство освіти і науки України
 
Вступна кампанія 2021
 
 
Міністерство культури, молоді та спорту України

«Його музика пережила свій час» /330 років від дня народження Г. Генделя/

Гендель Георг Фрідріх

23.02.1685-14.04.1759

Гендель Георг Фрідріх – великий німецький композитор і органіст. Народився в місті Галле, де й здобув музичну освіту. Уже у ранньому дитинстві проявив музичний талант і здібність до імпровізації. Кілька років прожив у Італії, де став відомим як оперний композитор. З 1710 року переїхав до Лондона і, прийнявши англійське підданство, до кінця життя жив у Англії.

У своїй творчості Гендель широко використовував кращі досягнення англійської музичної культури, зберігаючи одночасно традиції німецької музичної школи.

Гендель – один із видатних оперних композиторів Європи. Він вводить в оперне мистецтво нові елементи, підсилюючи роль хору і балету. В останні десятиріччя творчої роботи композитор звернувся до створення ораторій. Для творів Генделя характерний монументально-героїчний стиль, життєстверджуючий початок, який об’єднує в одне ціле героїку, лірику, трагедійність. Будучи представником епохи Просвітництва, Гендель узагальнив здобутки музичного бароко і проклав шлях до музичного класицизму. Композитор прагнув створити музичну драму у рамках опери й ораторії. У  його творах з’являються комедійні та сатиричні елементи. Гендель працює і в інструментальних жанрах. Його оркестрові твори відрізняються протяжністю, енергійністю мелодики та чіткістю її малюнка.

Творча спадщина Генделя величезна: він написав понад  40 опер, 32 ораторії, багато органних концертів, вокальних, камерних інструментальних творів,а також  творів церковної музики. Серед відомих творів Генделя: опери «Юлій Цезар», 1723, «Тамерлан», 1724, «Ксеркс», 1738, «Агріппіна», 1709, «Рінальдо», 1711, «Альчина», 1735, «Дейдамія» 1741; ораторії «Саул», 1738, «Ізраїль в Єгипті», 1738, «Самсон», 1742, «Месія», 1742 та інші.

Література про життя і творчість, твори композитора (з фонду бібліотеки) представлені у фільмі.