Міністерство освіти і науки України
 
Вступна кампанія 2021
 
 
Міністерство культури, молоді та спорту України

«ЇЇ життя – мистецтво»

«ЇЇ життя – мистецтво»
100 років від дня народження Сидоренко-Малюкової Т.С.

1919 – 2005
Композитор, теоретик, педагог.

Ім’я Тамари Степанівни Малюкової широко відоме музичній громадськості. Вона автор численних вокальних, симфонічних і хорових творів, які завжди знаходять свого слухача і хвилюють його яскравою мелодійністю, самобутністю.

Народилась Малюкова Т. С. на Херсонщині. Дівчина з дитинства вбирала в себе красу і велич Придніпров’я, його чарівні українські народні пісні, що линули зоряними літніми вечорами над гаями й затоками. Любов до музики, палке бажання самій стати творцем і привели Тамару до Одеської консерваторії. Після успішного закінчення навчання їй запропонували викладати в цьому ж вузі. Відтоді Т. С. Малюкова поєднує виховну роботу з композиторською творчістю.

Перші твори народжувалися в студентські роки. Спочатку це були обробки народних пісень, хори, романси. Але вже на випускному екзамені прозвучали струнний квартет і перша симфонія. У програмі концертів першого повоєнного виїзного пленуму композиторів республіки поряд з іменами корифеїв музики стояло й ім’я Малюкової. З успіхом були виконані її романси «Моя Москва» на вірші В. Сосюри, «Ти прийди, моє серце» на вірші В. Гетьмана, фортепіанні п’єси. Це було у 1948 році, а в 1951 році Т. С. Малюкову було обрано головою правління Одеського обласного відділення Спілки композиторів України.

Дороботок Т. С. Малюкової -  твори майже всіх форм і жанрів, а саме: пісні, сонати, симфонії, хори, кантати. Всі вони позначені високим професіоналізмом, майстерністю. Та в якому б жанрі не працювала композитор Малюкова, вона завжди суворо дотримується народної основи, реалізму. Мабуть, саме тому життя її творів вимірюється десятиріччями, а популярність вони завоювали далеко за межами нашої області та країни. Широко відомі її фортепіанні п’єси, інструментальні твори, романси на вірші Гарсія Лорки, Сергія Єсеніна, Лесі Українки, а також на вірші сучасних поетів.

Вихованці викладача Малюкової – десятки музикознавців і композиторів. Це Тетяна Ростимашенко, Олександр Красотов, Валерій Клепінін, Наталія Мудра та інші.

«Черноморська комуна» 20.02.1979

Література про життя і творчість та нотні видання з фонду бібліотеки.

Нотні видання.