Міністерство освіти і науки України
 
Вступна кампанія 2021
 
 
Міністерство культури, молоді та спорту України

Календарні пісні. Свято Івана Купала

Календарні пісні. Свято Івана Купала

Календарні пісні — це дуже давні пісні, широко існували ще в часи язичництва. Вони були одним із засобів спілкування людини з природою. Силою слова і звуку люди намагалися умилостивити природу. Думка про краще майбутнє, про врожай, про хліб — тема праці — головна в цих піснях. Кожна з таких пісень була приурочена до своєї пори  року,  пов'язана з яким-небудь землеробським дійством, святом, звичаєм або традицією. Звідси і сучасна назва цих найдавніших пісень — календарні.

Купальські пісні — окрема значна група календарної поезії. Вони супроводжували обрядові ігри та вірування, зосереджувалися навколо свята Купала. Це свято припадає на 7 липня. Цей день приблизно збігається з датою літнього сонцестояння. Основні елементи свята – культ сонця, розкладання багаття, збирання трав і рослин. Купання та обливання водою, певні магічні дії та вірування мають яскраво виражене солярне походження і в загальних рисах збігаються майже у всіх європейських народів, що є переконливим свідченням його давнього походження.

Пісні та приспівки разом з основними обрядовими діями утворювали фольклорно-етнографічний комплекс купальського свята. Виконувались вони колективно у хороводах та іграх. В ігрових і хороводних піснях слово, мелодія, танцювальні рухи і драматична дія гармонійно поєднуються. Всі купальські пісні є хоровими, виконуються переважно в унісон. Найчастіше заспівує одна учасниця, потім мелодію підхоплює хор. Інколи хоровий спів поєднується з речитативом одного або кількох учасників гри. В тісному зв’язку з хороводно-ігровими піснями знаходяться пісні-звертання до Купала, а також ритуальні пісні та пісні-замовляння проти відьом, що були нібито особливо небезпечними купальської ночі. Але більшість купальських танцювальних пісень присвячено темі кохання, сватання, шлюбу. Купальським пісням, як і веснянкам, і петрівкам, притаманний сатирично-гумористичний настрій. Сатиричні пісні – новий шар купальського циклу, ці пісні співаються переважно при розкладанні вогню, під час перестрибування через багаття.  Ніч напередодні Івана Купала – це перш за все життєрадісне свято молоді, пов’язане  з пошуками кохання, з надіями на краще майбутнє.

Література з фонду бібліотеки представлена у фільмі