Міністерство освіти і науки України
 
Вступна кампанія 2021
 
 
Міністерство культури, молоді та спорту України

Одеса – музичне місто

«Одеса – музичне місто». 

 2 Вересня  День міста.

Протягом багатьох десятиліть минулого і нинішнього століть Одесу називали «музичним містом». Талановиті музиканти - вихідці з Одеси-сприяли утвердженню її музичної слави в країні і в усьому світі, а одесити пишалися цим як важливою якістю духовного життя міста.

Чи була слава ця тільки легендою, або дійсно Одеса відрізнялася від інших міст особливим ставленням до музичного мистецтва?

Одним з істотних чинників музикальності Одеси була загальна атмосфера, яка панувала в місті протягом понад півтора століття. Про музичності одеситів збереглися свідчення місцевих і приїжджих до міста музикантів, літераторів, діячів культури.

Серед провінційних міст ... .Одеса займала провідне місце за рівнем музичного життя. Саме в Одесі, ще зовсім молодому місті, набагато раніше, ніж в інших містах, був побудований театр (1809), де основна увага приділялася опері. Саме в Одесі був організований перший в провінції симфонічний оркестр, яким диригував видатний музикант І. В. Прибік.

Тут виникла і здійснилася ідея створення творчого об'єднання особливого типу «Товариства російських композиторів» (1898). Нарешті в Одесі була відкрита одна з перших провінційних консерваторій (1913).

Великий внесок Одеси у вітчизняну та світову виконавську музичну культуру. Імена вихованців музичних навчальних закладів, і особливо Одеської консерваторії - таких, як Д. Ойстрах, Е. Гілельс, Я. Зак, Б. Руденко і багатьох, багатьох інших широко відомі.

Все, про що йшлося вище - прямі докази «музикальності» міста. Але є і інші тому підтвердження, може бути, більш опосередковані, однак, на наш погляд, надзвичайно суттєві. Сама музична атмосфера міста, «розчинення» в ньому музики створювала середовище, яке виховувало музикантів.

                                                                                                    Римма Розенберг. «Музична Одеса».

 

У фільмі представлена  література із фонду бібліотеки.