Міністерство освіти і науки України
 
Вступна кампанія 2021
 
 
Міністерство культури, молоді та спорту України

Пісні, народжені в боях

День Перемоги

Пісні Великої Вітчизняної війни… Це не тільки сторінка історії музичного і поетичного мистецтва, а й частина життя і долі покоління. Фронтова пісня – літопис війни.

Пісня, підхоплена на фронті та в тилу, крокувала разом з воїнами до самої Перемоги.  Фронтова пісня була різна за характером: героїчна і жартівлива, бойова і лірична… Вона зігрівала у холод, надихала на бій, а в хвилини затишшя нагадувала бійцям про дім, про рідних і близьких. Пісня стала вірним другом і супутником, допомагаючи долати важкий тягар війни.

Пісні, створені в особливих умовах, стають надбанням нових поколінь, що народились і зростали в мирні часи. Для багатьох пісня – провідник суворими роками, дорогами війни. Уявлення про буренні часи народжується через пісню, яка увібрала в себе потужний заряд переживань, віддалених від нас десятиліттями, але не втративших своєї хвилюючої сили,  закарбованих у пам’яті  людській і  у  мистецтві.  

«Священная война» - музика О.Александрова /сл. В.Лебедєва-Кумача/, «На солнечной поляночке», «Соловьи», «Где же вы теперь,друзья-однополчане…» /сл.А. Фатьянова/, -.музика В. Соловйова-Сєдого, «В лесу прифронтовом», «Катюша», «Летят перелетные птицы» /сл. М.Ісаковського/, « Моя любимая» /сл. Е.Долматовського/ - музика М.Блантера. «Смуглянка» / сл. Я.Шведова/, «Дороги» /сл. Л.Ошаніна / - музика А.Новікова. «В землянке» /сл. А.Суркова/ - музика К.Лістова. « Журавли» /сл. Р.Гамзатова/ – музика М.Фрадкіна. «Шумел сурово брянский лес» /сл. А.Софронова/ – музика С.Каца. «Не стареют душой ветераны» /сл. Я.Белінського/ - музика С.Тулікова.

Про пісні Великої Вітчизняної війни написано багато. Вони стали об ‘єктом «великої» літератури- публіцистичної  і наукової,      художньої і мемуарної. В представленої збірки увійшли тексти пісень з коментарями про авторів пісень, їхні спогади, а також історії створення та мало відомі факти «біографії» популярних пісень.

У суворі часи війни композитори  створили власну  зброю, якою  краще за все володіли - пісні.

Пісні, створені  у  післявоєнний період, мають свій особливий  характер.   Це пісня-спогад,  пісня-роздуми, пісня-пам’ять. У даній експозиції представлені пісенні збірки деяких композиторів.

Пісні, народжені в боях, витримавши  випробовування часом, стали  народними.

До  значних   і  ювілейних дат друкуються  збірки  популярних і улюблених пісень.